Na weselach i imprezach ślubnych wino coraz częściej zastępuje mocne alkohole. Polacy, podobnie jak cały zachód odchodzą od mocnych alkoholi w dużych ilościach i skupiają się raczej na smaku, dlatego na weselach można zobaczyć barmanów serwujących drinki, wina, dobre whiskey i piwa, a nie tylko czystą wódkę. Żeby nie było – nie mam nic do dobrej wódki!
W tym wpisie będę mówić o tym jakie wina wybrać do obiadu weselnego, tak żeby pasowały do jedzenia. Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie wino wybrać na toast, przeczytasz o tym TUTAJ.
Wino na wesele. Co podać do obiadu?
Opcji na to co podać jest naprawdę wiele, ale najważniejszą rzeczą jest to, żeby zastanowić się co serwujemy gościom do jedzenia i dopiero do tego dobrać wina. Zdaje sobie sprawę z tego, że każdy ma inny budżet weselny dlatego pokażę Wam wina w trzech wersjach cenowych: budżetowo, umiarkowanie i na bogato.
Jak słyszę obiad weselny to od razu przed oczami rosół, schabowego smażonego na smalczyku albo kotleta drobiowego, ziemniaczki i zestaw surówek. Być może coś bardziej śląskiego jak rolada z kiszonymi ogórkami, kluseczki i sos. W końcu nie ma nic lepszego niż klasyka!
Jeśli jednak nie jesteście fanami klasyki, to być może zdecydowaliście się na zupę krem oraz inne mięsa albo opcje wegetariańskie? Na koniec, możemy chyba przyjąć, że zazwyczaj będzie to jakiś rodzaj zupy, a to tego ryba, mięsa oraz dodatki.
Budżetowe wino do obiadu weselnego
Do takich potraw ciężko jest dobrać wino. Jeśli chodzi o rosół czy inne zupy, to mogłabym się wysilać i coś wymyślać, ale szczerze – kto pije wino do gorącej zupy? Jeśli chodzi o drugie danie, to sprawa jest prostsza. Do białych mięs w panierce idealnie pasuje kilka win – albo musujące, albo coś z wysoką kwasowością jak Gruner Veltliner. Wino musi “przebić” się przez panierkę i tłuszcz, ale nie może zabić smaku mięsa. Natomiast do rolady i klusek w sosie, które mają zazwyczaj dużo smaku, możemy sięgnąć po czerwone wino, takie jak Côtes du Rhône.
Wino w umiarkowanej cenie
Jeśli macie w rodzinie lub wśród przyjaciół wegetarian to być może zdecydowaliście się na podanie ryby. Modne są też zdrowsze obiady, więc załóżmy, że w tej opcji, podajecie rybę z grilla, kaszę pęczak i młode warzywa. Dla osób o diecie wegańskiej kucharz przygotował za to risotto grzybowe.
Do takiego zestawu znowu sprawdzi się połączenie wina białego i czerwonego. Do ryby idealnie sprawdzi się świeże Chardonnay, Albariño lub inne białe wino. Tak naprawdę opcji jest wiele. Do grzybów, zawsze będę polecać Pinot Noir. Moim zdaniem nie ma lepszego połączenia.