Jeśli nie przepadasz za czerwonym winem, to koniecznie spróbuj białego grzańca. Jest o niebo lżejszy niż czerwony, pachnie pomarańczami, a rozgrzewa tak samo, jak nie lepiej! Ja osobiście KOCHAM białe grzańce i robię je na różne sposoby, z różnymi owocami, ale tan przepis wychodzi zawsze i smakuje każdemu.
Jakie wino do białego grzańca?
Najpierw musimy wybrać bazę, czyli wino. Najlepiej wybrać coś co nie będzie zbytnio aromatyczne. Pinot Grigio, Chardonnay, albo nawet Vinho Verde będą najlepsze. Unikałabym raczej Rieslingów czy Sauvignon Blanc, które mogą się nieładnie połączyć z przyprawami.

Przepis na białe grzane wino
– butelka białego wina
– 7 goździków
– 3-4 ziarenka kardamonu
– 2 laski cynamonu
– miód do smaku, jeśli lubisz słodsze wino dodajesz więcej jeśli wytrawne, to łyżka wystarczy
– świeża pigwa
– 1 cała pomarańcza
– 1 gałązka rozmarynu
Instrukcja
Podgrzej goździki, kardamon, cynamon i rozmaryn w rondlu na średnim ogniu przez 1-2 minuty, tak żeby uwolniły się aromaty. Dodaj wino, miód i pokrojone w plastry pomarańcze oraz pigwę. Zmniejsz ogień i podgrzewaj 5-10 minut, ale tak, żeby wino się nie zagotowało. Podawaj w kubkach udekorowanych plastrami pomarańczy.
ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA INNE WINNE NAPOJE
Przepis na białego grzańca
Jeśli nie przepadasz za czerwonym winem, to koniecznie spróbuj białego grzańca. Jest o niebo lżejszy…
Świąteczny grzaniec
Jeśli kochasz grzane wino, tak jak ja, ale masz już dość takiego zwykłego klasycznego grzańca, to ma…